Planificarea sarcinii: 6 reguli importante
Sănătate - Știri - 3 decembrie 2019

Planificarea sarcinii: 6 reguli importante

A deveni mamă este o bucurie pentru fiecare femeie dar și o mare responsabilitate. Gândul ca ai făcut tot posibilul ca să aduci pe lume un copilaș sănătos îți va aduce multă satisfacție și liniște sufletească. De aceea, daca este posibil, poți lua măsuri pentru a-ți planifica sarcina. Aceasta te va ajuta sa te bucuri din plin de perioada sarcinii dar și de schimbările care vor avea loc. Iată care sunt cele 6 reguli importante pentru a planifica o sarcină:

1. Mergi la o consultație la doctor

Primul pas în planificarea unei sarcini este sa te adresezi unui medic ginecolog. El/Ea dispune de cunoștințe și experiența necesară pentru a-ți oferi sfaturi și explica ce acțiuni trebuie să întreprinzi pentru a-ți putea atinge scopul mult dorit. De asemenea nu uita și de o consultație la medicul stomatolog.

2. Începeți pregătirile din timp
Planificarea sarcinii

Renunță la obiceiuri nesănătoase cum ar fi: fumatul, alcoolul, insuficiența somnului și adopta un mod de viață sănătos. De asemenea, nu ezita să faci analizele necesare: ( analiza generală a sângelui, analiza generală a urinei, cunoașterea grupei de sânge și RH-ul viitorilor părinți. ) iar pe baza rezultatelor vei putea primi și un tratament dacă este necesar.

3. Administrează vitamine
Planificarea sarcinii

Consumă cît mai multe fructe/legume și poți administra suplimente de vitamine. Cu 3 luni înainte de concepere trebuie de administrat acid folic. Acidul folic este foarte important pentru dezvoltarea normală a bebelușului și previne apariţia malformaţiilor de tub neural. De aceea, consumă verdeţuri, legume verzi, banane, suc de portocale, mazăre, seminţe de floarea-soarelui… care sunt bogate în aceasta vitamină – esențială pentru făt dar și pentru tine. La recomandarea medicului poți administra și alte suplimente de vitamine: calciu, fier, zinc, iod, omega-3.

4. Împrietenește-te cu sportul
Planificarea sarcinii

Fă-ți obiceiul de a practica sportul înainte de a rămîne însărcinată. Începe cu exerciții ușoare, plimbări în aer liber, mers vioi. Acestea te vor ajuta să-ți întărești imunitatea, să-ți ridici dispoziția și să ții cît mai departe stresul. Iar cînd vei fi însarcinată trebuie sa te consulti cu medicul tău care te va sfătui ce tip de sport este recomandat anume pentru tine înainte de planificarea sarcinii.

5. Pune deoparte o sumă de bani
Planificarea sarcinii

Dacă este posibil, în fiecare lună din salariul primit, pune deoparte o sumă de bani. Vei avea nevoie pentru analize, suplimente de vitamine, repararea dinților ( desigur dacă va fi necesar ), naștere. Apoi apar cheltuieli și pentru bebeluș: cărucior, pătuc, hăinuțe și lista poate continua.

6. Fii pozitivă
Planificarea sarcinii

Este adevărat, viitorul bebeluș va aduce cu sine unele schimbări în viața de familie și e ceva firesc să ne îngrijorăm. Dar fii pozitivă! Ai alături persoane dragi ( soțul, mama, tata, sora, fratele…) care cu siguranță te vor susține și te vor ajuta. Nu te îngrijora peste măsură pentru ceea ce încă nu s-a întîmplat și poate nici nu se va întîmpla. Gândește-te că totul va fi bine și bucură-te de această perioadă frumoasă din viața ta. Nu uita: O mamă fericită = un copil fericit.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

You have to agree to the comment policy.